Universiteit Leiden
Instituut Psychologie, Gezondheids- en Medische Psychologie
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Informatiebrief voor deelnemers


Geachte deelnemer,

Wij willen u graag uitnodigen om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek. Het betreft een vragenlijstonderzoek dat wordt uitgevoerd door Dr. Véronique De Gucht van de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden, in samenwerking met HSP-Vlaanderen. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Ethische Commissie Psychologie van de Universiteit Leiden (referentienummer: 2024-06-20-V.M.J. de Gucht-V3-5471). Voordat u besluit deel te nemen, is het belangrijk dat u begrijpt waar het onderzoek over gaat, wat uw betrokkenheid inhoudt en welke keuzes u heeft. We vragen u daarom vriendelijk deze brief zorgvuldig door te lezen.
 

Doel van het onderzoek

In deze studie willen we begrijpen hoe werkdruk en energiebronnen op het werk van invloed zijn op zowel negatieve als positieve uitkomsten. We weten al dat hoge werkdruk kan leiden tot stress, terwijl veel energiebronnen op het werk juist kunnen helpen bij het verbeteren van de motivatie. Daarnaast is bekend dat bepaalde persoonlijke kenmerken deze effecten kunnen versterken of verzwakken. Een van die persoonlijke kenmerken is zintuiglijke prikkelgevoeligheid. Dit betekent hoe gevoelig iemand is voor subtiele omgevingsprikkels, hoe diep en intens deze prikkels worden verwerkt, en de impact die dit heeft (bijvoorbeeld hoe snel iemand gestrest raakt door drukte en chaos, en de behoefte om zich terug te trekken). Met ons onderzoek willen we ontdekken of en hoe zintuiglijke prikkelgevoeligheid invloed heeft op de relatie tussen werkdruk, energiebronnen op het werk en zowel negatieve als positieve uitkomsten.

Deelname
Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. Dit betekent dat u uw deelname op elk gewenst moment en zonder enige uitleg kunt beëindigen. Dit zal geen nadelige gevolgen voor u hebben. Om deel te nemen, moet u voldoen aan de volgende inclusiecriteria: volwassen (18 jaar of ouder), en beschikken over een voldoende kennis van het Nederlands om de vragenlijst te kunnen invullen.
 

Procedure:

Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een online vragenlijst. Invullen van de vragenlijst zal 20 à 25 minuten van uw tijd vragen.
Aan het einde van de vragenlijst krijgt u de mogelijkheid om aan te geven of (a) u een uitnodigingsemail om deel te nemen aan het onderzoek door wil sturen naar twee à drie directe collega’s en (b) of we u over 1 jaar mogen benaderen om de vragenlijst nogmaals in te vullen. 
Er is geen vergoeding voor deelname aan dit onderzoek.
 

Vertrouwelijkheid en privacy:

Al uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Deze gegevens beperken zich tot uw antwoorden op de vragenlijst.
 

Hoe beschermen we uw privacy?

Om uw privacy te beschermen, worden uw gegevens gecodeerd opgeslagen, verwerkt en gepubliceerd. Dit betekent dat we uw gegevens koppelen aan een code in plaats van aan uw persoonlijk identificeerbare informatie, zodat niemand de gegevens aan u kan koppelen.
Als u aan het verdere onderzoek wilt meewerken, vragen we u uw e-mailadres in te vullen. Uw e-mailadres wordt apart van uw antwoorden op de vragenlijst opgeslagen en bewaard, op een met een wachtwoord beveiligde locatie, die alleen toegankelijk is voor de verantwoordelijke onderzoeker. Dit emailadres zal uitsluitend gebruikt worden om contact met u op te nemen over het verdere onderzoek.
In de vragenlijst wordt u gevraagd of u bereid bent om 2 à 3 directe collega's uit te nodigen om deel te nemen aan het onderzoek. Als u hiertoe bereid bent, verzoeken wij u om een uitnodigingsemail naar uw collega's door te sturen. We hebben hiervoor een standaardtekst opgesteld, inclusief een link met een unieke code naar de vragenlijst. Deze unieke code zorgt ervoor dat we respondenten kunnen identificeren die in dezelfde organisatie werken, terwijl we tegelijkertijd hun privacy beschermen. Dit stelt ons in staat om te onderzoeken of de verbanden tussen werkeisen, energiebronnen op het werk, en zowel negatieve als positieve uitkomsten, en de rol van zintuiglijke prikkelgevoeligheid daarin, verschillen tussen verschillende organisaties.
We bewaren uw gegevens 10 jaar. Omwille van transparantie en open wetenschap worden uw niet-herleidbare gegevens beschikbaar gesteld aan andere geïnteresseerde onderzoekers via toegankelijke gegevensopslagplaatsen.
 

Kunt u uw toestemming voor het gebruik van uw gegevens intrekken?

U kunt uw toestemming voor het gebruik, de opslag en publicatie van uw gegevens binnen twee weken na beëindiging van uw deelname weer intrekken.
Voor meer informatie over gegevensprivacy en uw rechten, raadpleegt u de wet op gegevensprivacy van de Europese Unie, bekend als de General Data Protection Regulation (“GDPR”).
 

Contactgegevens

Als u voor of na deelname aan dit onderzoek nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoeker Dr. Véronique De Gucht (degucht@fsw.leidenuniv.nl).
U kunt ook contact opnemen met de hoofdonderzoeker als u een klacht heeft. Als u dit liever niet doet, kunt u contact opnemen met het Contactpunt Onderzoeksdeelnemers van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden: Contactpuntparticipanten@fsw.leidenuniv.nl
Voor vragen of klachten over uw privacy of de verwerking van uw persoonsgegevens kunt u contact opnemen met de privacyfunctionaris van de Universiteit Leiden: privacy@bb.leidenuniv.nL

Toestemmingsverklaring voor deelnemers

Mij is gevraagd toestemming te geven voor deelname aan het onderzoek ‘Zintuiglijke prikkelgevoeligheid en job stress’. Ik verklaar het volgende:

  • Ik heb de informatiebrief gelezen.
  • Ik kon vragen stellen. Als ik vragen had, werden ze naar tevredenheid beantwoord.
  • Ik had genoeg tijd om te beslissen of ik mee wilde doen.
  • Ik weet met wie ik contact moet opnemen in geval van klachten.
  • Ik weet dat deelname vrijwillig is. Ik weet ook dat ik op elk moment kan beslissen om niet deel te nemen aan het onderzoek of om te stoppen met deelname. Ik hoef niet uit te leggen waarom, en stoppen zal geen negatieve gevolgen voor mij hebben.
  • Ik weet dat de onderzoeksgegevens veilig worden opgeslagen (gecodeerd) voor minstens 10 jaar.
  • Ik begrijp dat de onderzoekers mijn gecodeerde onderzoeksgegevens die niet tot mij herleidbaar zijn, met andere onderzoekers mogen delen.
  • Ik neem voor de eerste keer deel aan dit onderzoek.